Česko bude při evropském předsednictví prosazovat udržitelná sportoviště

Česko bude při předsednictví v Radě Evropské unie od začátku července prosazovat dostupnou a udržitelnou sportovní infrastrukturu. NSA chce také podpořit sportoviště, která trpí rostoucí cenou energií a jejich provoz tak výrazně prodražuje.

Na Národní sportovní agenturu se denně obrací sportovní organizace, kterým výdaje na energie vzrostly o 200 až 300 %. „Ceny energií raketově rostou a pro sportoviště to bývá likvidační. Řešením je opět vypsat program provoz a údržba. Loni v něm bylo 550 milionů korun, letos je to zatím jen 100 milionů, a to je nedostatečné,“ řekl na dnešním kulatém stole předseda NSA Filip Neusser.

Průměrné sportoviště v Česku je staré 50 let. „Sportovní infrastruktura je zastaralá. V době jejího vzniku nikdo neřešil, jak sportoviště zateplit a ušetřit energie,“ zdůraznil Neusser.

V rámci předsednictví chce NSA otevřít především téma udržitelnosti a dostupnosti sportovní infrastruktury, a to z pohledu sociální i environmentální udržitelnosti. „Předsednická země se ocitá v pozici mediátora. Nastavuje věcná témata a oblasti, kterými se zabývají poradní orgány Rady EU během daného období,“ vysvětluje Neusser. NSA bude mimo jiné řídit jednání Pracovní skupiny pro sport, což je pracovní orgán Rady EU, kde se setkávají odborníci na sportovní problematiku na úrovni členských států.

Pokračování Česko bude při evropském předsednictví prosazovat udržitelná sportoviště – Národní sportovní agentura (agenturasport.cz)